Ribut Salji Melanda Boston (4 Gambar)

Ribut salji, 700,000 kediaman terputus elektrik
Kenderaan terkandas akibat ribut salji di Boston.


BOSTON - Ribut salji diiringi angin taufan melanda timur laut Amerika Syarikat  menyebabkan sembilan maut dan kira-kira 700,000 kediaman dan pejabat perniagaan terputus elektrik sekali gus menjejaskan operasi penerbangan.

Jurucakap Perkhidmatan Kajicuaca Kebangsaan berkata, salji lebih tiga kali ganda di timur laut berlaku akibat taufan bertiup dari Great Lakes ke Atlantik. 

“Ribut salji berlaku di kawasan pantai dan amaran banjir dikeluarkan tetapi Massachusetts dan Connecticut menarik balik amaran terhadap perjalanan darat kerana ribut mula beralih ke timur,” katanya.

Datuk Bandar Stratford, Connecticut, John Harkins berkata, ribul salji ini adalah paling buruk kerana ianya mencecah enam inci.

 

Ribut salji itu berpusat di Connecticut, Rhode Island dan Massachusetts manakala salji paling tebal iaitu 38 inci menimpa kawasan Milford, Connecticut.

Sementara itu jurucakap Flight Aware berkata, kira-kira 2,200 jadual penerbangan dibatalkan.

 

Lapangan Terbang Antarabangsa Logan, Boston dan Lapangan Terbang Antarabangsa Bradley di Windsor Locks, Connecticut terpaksa ditutup. - ReutersComments

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat