Sotong Neon Boleh TerbangGAMBAR yang dirakam seorang penyelidik, Kaouta Muramatsu dari Universiti Hokkaido menunjukkan sotong Neon terbang dari permukaan Lautan Pasifik, 600 kilometer ke timur Tokyo pada 25 Julai 2011. - AFP


Satu spesies sotong laut boleh terbang lebih 30 meter (m) melalui permukaan air dengan kelajuan lebih pantas daripada pelari pecut, Usain Bolt (gambar kecil) jika ia mahu mengelak ditangkap haiwan lain, kata seorang penyelidik Jepun semalam. 

 Menurut seorang penyelidik dari Universiti Hokkaido, Jun Yamamoto, sotong spesies Neon itu boleh bergerak keluar dari permukaan laut dengan menggunakan tembakan air pada tekanan tinggi. Ia boleh bergerak pada kelajuan sehingga 11.2m setiap saat.

Bolt dari Jamaica memenangi pingat emas acara 100m pada Sukan Olimpik London pada tahun lalu dengan kelajuan purata 10.31m untuk satu saat.

Comments

  1. Teringat pengalaman ketika berada di Adelaide Australia. Ketika berada di deck pantai melihat beberapa pemancing berjaya menangkap sotong. Ketika dinaikkan ke darat kelihatan jernih beransur-ansur bertukar warna.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat