Breaking News

Saturday, February 16, 2013

Terkini: Asteroid Sebesar Kolam Renang Olimpik Sedang Hampiri bumi

  Skrin menunjukkan pergerakan asteroid. - Foto ihsan BBCWASHINGTON - Sebuah asteroid sebesar kolam renang Sukan Olimpik sedang menghampiri bumi pada jarak kira-kira 27,700 kilometer, antara jarak terdekat pernah diramalkan bagi objek bersaiz demikian.

Ia jauh lebih dekat berbanding dengan satelit geosynchronous dari orbit bumi tetapi tidak berdepan dengan risiko perlanggaran.


Asteroid itu mampu dilihat dalam keadaan gelap menggunakan teleskop.

Semalam sebuah meteor dari angkasa terhempas di timur Rusia, mengejutkan ramai dan mencederakan lebih 1,000 orang.


Alan Fitzsimmons dari Universiti Queens Belfast memberitahu BBC, asteroid sebesar kolam renang itu tiada kaitan dengan kejadian yang menimpa Rusia semalam, sebaliknya ia hanya  kosmik secara kebetulan muncul.


Asteroid akan mengorbit matahari dalam tempoh 368 hari iaitu tempoh yang sama bagi tahun di bumi tetapi ia tidak akan mengorbit melalui satah yang sama sepwrti bumi.


Ia bagaimanapun bakal menjunam ke arah timur Lautan Hindi dan boleh disaksikan dari Eropah Timur, Asia dan Australia.4 comments:

 1. waiii seriau jugak dibuatnya kalo asteroid tu terhempas dkt country sy :/

  ReplyDelete


 2. شركة نقل عفش
  اهم شركات مكافحة حشرات بالخبر كذلك معرض اهم شركة مكافحة حشرات بالدمام والخبر والجبيل والخبر والاحساء والقطيف كذلك شركة رش حشرات بالدمام ومكافحة الحشرات بالخبر
  شركة مكافحة حشرات بالدمام
  شركة تنظيف خزانات بجدة الجوهرة من افضل شركات تنظيف الخزانات بجدة حيث ان تنظيف خزانات بجدة يحتاج الى مهارة فى كيفية غسيل وتنظيف الخزانات الكبيرة والصغيرة بجدة على ايدى متخصصين فى تنظيف الخزانات بجدة
  شركة تنظيف خزانات بجدة
  شركة كشف تسربات المياه بالدمام
  شركة نقل عفش واثاث

  ReplyDelete

Designed By