Breaking News

Monday, February 4, 2013

Tokyo : Bandaraya Paling Mahal Di Dunia



Walaupun menghadapi masalah kadar deflasi, yen yang lemah dan kenaikan harga di seluruh dunia, Tokyo telah kembali mengambil tempat sebagai bandar raya paling mahal di dunia, menurut kajian Worldwide Cost of Living Survey dari Economist Intelligence Unit. 

Ianya menggantikan bandar Zurich Switzerland, yang jatuh ke tangga ketujuh.

 

Top 10 bandar yang paling mahal

 1. Tokyo, Jepun
2. Osaka, Jepun
3.Sydney, Australia
4.Oslo, Norway
5. Melbourne, Australia
6. Singapura
7. Zurich, Switzerland 
8. Paris, Perancis
9. Caracas, Venezuela 
10. Geneva, Switzerland

Top 10 bandar yang paling murah

1. Karachi, Pakistan

2.Mumbai, India
3. New Delhi, India
4. Kathmandu, Nepal
5. Algiers, Algeria
6. Bucharest, Romania
7. Colombo, Sri Lanka
8. Panama City, Panama
9. Jeddah, Arab Saudi
10. Tehran, Iran



8 comments:

  1. Walaupun mahal ianya masih menjadi tumpuan... Sama seperti Sgpore, ramai jugak org M'sia melancong ke sana. Sekeping roti canai sahaja berharga SD5.00

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucky them..bandar-bandar ni sebenarnya ada package menarik yang membuatkan ramai nak ke sana walaupun mahal...

      Delete
  2. pernah dengar org kata..rakyat jepun pun tak mampu bercuti dalam negara diorang sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu coz dia orang pun ramai yang average earner...

      Delete

Designed By