Breaking News

Saturday, March 23, 2013

Awas - ulat dalam coklat


Termakan ulat dalam coklat
Ulat dilihat pada coklat manakala anaknya muntah sebaik minum susu yang rosak.
 

KOTA BHARU - Keseronokan sebuah keluarga berhujung minggu dengan menikmati coklat yang dibeli dari sebuah pasar raya, di sini bertukar pengalaman meloyakan apabila mereka termakan beberapa ekor ulat.

Lebih menjijikkan, ulat itu ditemui masih hidup di dalam coklat berjenama berkenaan.

Kakitangan sebuah pertubuhan kebajikan yang hanya mahu dikenali sebagai Su, 35, berkata, beliau dan anaknya sempat makan kepingan pertama coklat itu sebelum menyedari coklat berkenaan berulat.


“Mulanya saya ternampak garis-garis pada kepingan coklat itu, saya ingat biasa sahaja dan saya makan. Tapi apabila berasa pelik, saya koyakkan semua kertas pembungkus dan terkejut mendapati banyak ulat di dalamnya,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.


Menurutnya, menyedari coklat yang dimakan hanya akan luput lima bulan lagi iaitu pada Ogos 2013, beliau kemudian membawa semula coklat tersebut ke pasar raya berkenaan.

“Mereka bersetuju untuk menukarkan coklat itu dengan makanan lain. Namun, saya kesal apabila mereka hanya memberi alasan bahawa coklat itu berulat sebab dari pertukaran suhu semasa proses penghantaran,” katanya.


Tidak cukup dengan coklat berulat, susu kultur yang digantikan dengan coklat itu juga rosak apabila anaknya yang berusia tiga tahun disahkan doktor mengalami keracunan makanan selepas susu itu diminum.


“Walaupun susu itu hanya akan luput pada 29 Mac 2013, anak saya muntah serta-merta menyebabkan saya membawanya ke klinik.


“Semua ini disahkan doktor dan saya begitu kesal dan kecewa dengan kecuaian pihak pasar raya berkenaan dan akan membuat laporan kepada pihak berwajib,” katanya.


Penolong Pegawai Tadbir Unit Aduan Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Kelantan, Rozihan Abd Ghani berkata, sebarang masalah pengguna yang bersabit dengan masalah makanan seperti harga mahal dan luput tarikh (termasuk berulat) boleh dirujuk di Pejabat Kesihatan Daerah Kota Bharu.


“Pengguna boleh membawa makanan terbabit ke Pejabat Kesihatan Daerah Kota Bharu untuk siasatan dan tindakan seterusnya,” katanya.9 comments:

 1. Bahayala camni....memudaratkan pengguna...

  ReplyDelete
 2. Alahai. Malangnya, lepas satu, satu hak sebagai pengguna diperlekehkan.

  ReplyDelete
 3. Makan tak problem..aku rasa pasar raya tu problem..

  ReplyDelete

 4. شركة نقل عفش بالرياض وجدة والدمام والخبر والجبيل اولقطيف والاحساء والرياض وجدة ومكة المدينة المنورة والخرج والطائف وخميس مشيط وبجدة افضل شركة نقل عفش بجدة نعرضها مجموعة الفا لنقل العفش بمكة والخرج والقصيم والطائف وتبوك وخميس مشيط ونجران وجيزان وبريدة والمدينة المنورة وينبع افضل شركات نقل الاثاث بالجبيل والطائف وخميس مشيط وبريدة وعنيزو وابها ونجران المدينة وينبع تبوك والقصيم الخرج حفر الباطن والظهران
  شركة نقل عفش بجدة
  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
  شركة نقل اثاث بالرياض
  شركة نقل عفش بالدمام
  شركة نقل عفش بالطائف
  شركة نقل عفش بمكة
  شركة نقل عفش بينبع

  ReplyDelete

Designed By