Festival burung unta tarikan di Arizona  Peserta, Dustin Murley dan Jessey Sisson bersedia di dalam kandang burung unta sebelum dilepaskan.
 

Festival burung unta 
  Murley dipijak burung tunggangannya selepas gagal mengawal perlumbaanPENDUDUK Arizona, Amerika Syarikat menyifatkan burung unta adalah haiwan paling banyak berjasa kepada manusia sejak tahun 1890.

Kira-kira 80 peratus masyarakat ketika itu, menternak haiwan ini bagi membekalkan bulunya kepada agensi fesyen.


Awal 1920-an dunia fesyen  tidak lagi menggunakan bulu burung tersebut tetapi masyarakat terus menganggap burung unta ini masih banyak berjasa kepada kehidupan mereka.


Burung unta juga dikenali sebagai haiwan mempunyai kepantasan berlari cukup luar biasa. Kepantasan itu membuatkan masyarakat di Arizona mengadakan festival tahunan burung unta bermula 1998 di Chandler.


Acara tiga hari diadakan setiap penghujung musim sejuk itu dipenuhi pelbagai program termasuk perlumbaan burung unta.


Penganjur perlumbaan, Steve Boger menyifatkan, perlumbaan burung unta sebagai acara sukan berbahaya kerana haiwan itu tidak boleh dikawal dengan tali atau sebarang alat untuk mengatur langkahnya.


“Tiada jaminan keselamatan. Penunggang seperti mendapat kereta dan setereng tanpa tali pinggang keledar,” katanya dipetik laporan Reuters


Bagaimanapun, Persatuan Pencinta Haiwan Amerika Syarikat tidak lagi membenarkan penganjuran perlumbaan burung unta ini.


Pengarahnya, Kari Nienstedt berkata, perlumbaan melibatkan burung unta bukan keseronokan untuk ditonton sebaliknya, ia adalah penganiayaan terhadap haiwan itu.

“Kami tidak bertolak ansur dengan mana-mana tindakan seksaan terhadap hidupan liar kerana tidak wajar untuk melihat dan kecederaan serius terhadap haiwan itu,” katanya.


Comments

  1. Kesian dan terseksa burung tu...Berat tu nak membawa manusia! Dahlah kakinya dua jer. Elok sgt di haramkan.

    ReplyDelete
  2. wah menarik juga ini.. GUna burung unta pulak

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat