Wednesday, April 17, 2013

Golongan bermasalah kerap layari Facebook

Betul ke mereka yang suka melayari facebook bermasalah?

Sekumpulan penyelidik berpendapat, mereka yang kerap melayari laman Facebook adalah tergolong dalam kumpulan yang  mempunyai masalah emosi.

Ketua penyelidik dari Universiti Missouri, Russell Clayton berkata, golongan itu terdiri daripada mereka yang dibelenggu dengan masalah kemurungan, pemabuk dan penagih dadah serta masalah mental yang lain.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pengkomputeran dan Kelakuan Manusia turut mendapati, hasil dari soal selidik dilakukan terhadap 500 pelajar, 225 daripadanya mengakui mengalami masalah emosi.

“Mereka menjadikan laman itu sebagai tempat meluahkan masalah dan perasaan. Pelajar yang mempunyai tahap kebimbangan melampau dan kesepian pula lebih cenderung menggunakan Facebook sebagai platform untuk berhubung dengan orang lain,” katanya pada laporan DailyMail.

Clayton berkata, golongan ini terlalu terdesak untuk bertemu dan berhubung dengan orang dalam talian, berbanding bertemu di tempat awam.

3 comments:

 Assalamualaikum semua.. Lamanya tak hadir kat sini..Still remember me? 😅 Just a quick one to begin the day  Peringatan untuk diri sendiri ...