Breaking News

Monday, April 15, 2013

Kubah ais di Antartik cepat cair



“Ia adalah bukti bahawa iklim dan persekitaran di sebahagian Antartika sudah berubah,” kata ketua penyelidik, Nerilie Abram.

Abram dan pasukannya mengorek ke dalam ais sedalam 364 meter di Pulau James Ross di penghujung utara Semenanjung Antartik untuk mengukur suhu dan membandingkannya dengan tahap pencairan ais musim panas di situ.

Mereka mendapati, ketika suhu meningkat 1.6 darjah Celsius sejak 600 tahun lalu, kadar pencairan ais lebih tinggi sejak 50 tahun lalu.

Ini menunjukkan pencairan ais boleh meningkat secara dramatik dalam keadaan iklim sekiranya suhu juga meningkat. 

Robert Mulvaney dari British Antarctic Survey berkata kecairan ais yang kuat adalah disebabkan kehilangan ais glasier lebih cepat dan beberapa runtuhan dramatik dari ais Antartik sejak 50 tahun lalu. REUTERS

9 comments:

  1. Cuaca memang panas luar biasa sekarang ni... Alam ini semakin tua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup BM..memang panas sgt sekarang...walaupun hujan tapi still bahang ada..

      Delete
  2. kesan daripada pemanasan global huhu..

    ReplyDelete
  3. betul ....okje yg duk rumah ni...nak keluar menghantar anak sekolah pun malas ...panas sangat!

    ReplyDelete
  4. Hai Ct..welcome to blog santai k...

    Yup OKje..aircond dah 24 hours ...itupun tak jalan lagi...

    According to them KA...Nanti sebahagian dari bumi akan tengelam coz air laut melimpah akibat pencairan maximum...hmmm tak taulah betul ke tidak..

    ReplyDelete

Designed By