Wednesday, May 29, 2013

Kerana Sayang, Kurung Anak Dalam Sangkar


 Wang Muxiang, 74, with her son Wu Yuanhong who has been caged at home for 11 years
Kasih Ibu

Seorang ibu meluahkan perasaan sedihnya selepas terpaksa mengurung anaknya yang menghidap sakit mental di dalam sangkar buatan sendiri sejak lebih 10 tahun lalu. Wang Muxiang, 74, mengurung anaknya, Wu Yuanhong selepas dia membunuh seorang budak lelaki berusia 13 tahun di kampungnya di China pada 2001.

Wu dibebaskan dari penjara setahun kemudian selepas pihak berkuasa memutuskan dia tidak bersalah kerana tidak siuman. Bagaimanapun Wang bimbang Wu akan membunuh lagi. Kerana itu dia mengurungnya dalam sebuah bilik kosong di kediaman mereka.

Foto
WANG memberi makanan kepada anaknya.

Gambar menyayat hati menunjukkan Wu, 42, duduk di atas selimut dalam sangkar kecil dengan kakinya diikat dengan rantai besar dan hanya berkemeja-T dan seluar dalam. Dia diberi makan tiga kali sehari oleh ibunya. Untuk buang air, dia diberi mangkuk.

  Shackled: Wu Yuanhong murdered a teenager in his village whiles reportedly suffering an episode of 'psychosis'Shackled: Wu Yuanhong murdered a teenager in his village whiles reportedly suffering an episode of 'psychosis'
 Di kurung dalam sangkar buatan ibu

Selepas dibebaskan dari penjara, Wu dirantai tetapi melarikan diri berulang kali dan menakutkan jiran apabila berkeliaran di Kampung Lijiachong, berhampiran Ruichang di tenggara China.

Ibunya meminta tukang besi tempatan membuat sangkar tetapi mereka enggan kerana bimbang Wu menyerang mereka jika dia melarikan diri. Akhirnya, Wang terpaksa membuatnya sendiri.

Foto
Menikmati hidangan ibu

“Anak saya mungkin tidak siuman hingga membunuh orang. Tetapi dia tetap anak saya. Untuk menggunakan tangan saya sendiri bagi menempatkannya dalam sangkar adalah keputusan yang amat sukar, seperti ditikam dengan pisau.

“Setiap kali menghantar makanan, saya akan duduk di kandang itu dan menangis. Kini air mata saya sudah kering.” Ramai pesakit mental di China tidak diberikan rawatan sewajarnya kerana kekurangan sumber dan pakar berkelayakan, khususnya di luar bandar. - Agensi

6 comments:

 1. oo0o.. sakit mental. Rasanya kalau hantar di hospital sakit mental lagi sesuai sebab ade rawatan dan sebagainya

  ReplyDelete
 2. kesian dia namun kasih ibunya amat menyentuh hati

  ReplyDelete
 3. Tak tahu nak kata apa... Kasih ibu...

  ReplyDelete
 4. Kasih ibu tak kira masa... sakit ke gila ke...hehe...Utk kebaikan dia jugak!

  ReplyDelete

 Assalamualaikum semua.. Lamanya tak hadir kat sini..Still remember me? 😅 Just a quick one to begin the day  Peringatan untuk diri sendiri ...