Skip to main content

Awas: CRISS Untuk Peminjam PTPTN

ptptn
CRISS & PTPTN


Awas: CRISS Untuk Peminjam PTPTN

Bermula August 2013, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan melaksanakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) dengan kerjasama Bank Negara bagi menyenaraikan peminjam-peminjam yang gagal membuat pembayaran balik.

Dengan ini, mereka-mereka yang terbabit bakal berhadapan dengan situasi sukar sekiranya ingin berurusan dengan Institusi kewangan atau bank untuk permohonan pinjaman, kad kredit, sewa beli dan sebagainya. Institusi kewangan atau bank akan menilai dan menganalisis setiap pinjaman, baki pinjaman, rekod bayaran balik serta bilangan bulan tertunggak yang terlibat. Ini akan mempengaruhi kelulusan permohonan atau jumlah pinjaman.

p/s: So sapa-sapa yang masih belum membuat pembayaran, make sure you all settlekan apa yang patut. Harap-harap ianya tak akan sampai ke tahap bankruptcy.

Comments

  1. wah...habislah macam nie...hehehe...nasib baik xde buat pinjaman PTPTN...

    ReplyDelete
  2. saya sangat suka dengan berita nih . biar mrk yg buat pinjaman ptpn pas tu beli smart phone , motor tu bayar balik duit rakyat ... mesti ada tanggungjwb byr balik sbb ramai lagi yg betul2 perlukan duit tu utk belajar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap-harap semua yang terlibat berusaha untuk membayarkan..kalau perlu restructuring ke...janji ada effort nak bayar..

      Delete
  3. harap2 yang berhutang tu cepat2lah settle2kan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tulah harapan semua KA..kalau tak susah..

      Delete
  4. Mujurlah dulu dapat biasiswa... Kepada yg terlibat, cubalah aktifkan pembayaran anda, jika tidak...susah nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu BM...kalau tak mampu ikut schedule kena discuss dgn dia orang..

      Delete
  5. Replies
    1. Nak buat camne aiza...tolak kiri tolak kanan kena bayar jugak ...

      Delete
  6. heheh..
    nmpk gaya susah ler nk beli kereta lpas nie..
    x laku ler kereta lpas nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba selesaikan apa yang patutkan SK..bila dah habis bayar sure harga kereta dah rendah..he..he

      Delete
  7. Alhamdulillah.. nasib baik hutang2 belajar ni dh lama selesai, klu x susah juga mcm ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...kalau dah selesaikan lega..tak perlu fikir lagi...

      Delete
  8. terima kasih pengundi BN. PR nk bagi free education, melalak bagai.

    ReplyDelete
  9. terima kasih derih jusoh...phui!

    ReplyDelete
  10. Thank you for sharing superb information. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. cambuse

    ReplyDelete
  11. When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with similar comment. Could there be by any means you possibly can eliminate me from that service? Thanks! herbsenroute

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat

Renungan Sebelum Tidur