Rekaan kereta lutsinar ini bertujuan untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

Kereta Lutsinar Untuk Elak Kemalangan?

Kereta Lutsinar boleh elak kemalangan? Biar betul!!!! Cuba you all bayangkan kereta ni lalu sebelah you all? Agak-agaknya apa reaksi you all ya?

And kalau you all nak tau inilah bentuk kereta lutsinar yang direka khas menggunakan teknologi keselamatan untuk mengurangkan kadar nahas jalan raya diseluruh dunia. Kereta ini telah dipamerkan buat pertama kalinya di Pameran Kereta Frankfurt baru-baru ni. Semasa Pameran tersebut pengunjung-pengunjung boleh melihat dengan jelas sistem keselamatan termasuk sensor, sistem brek dan beg udara yang biasanya tersembunyi di sebalik panel kereta biasa.

Kereta Lutsinar yang bersinar...

Dan Menurut TRW Automotive, kereta ini turut dilengkapi sistem tali pinggang keledar baru yang boleh bertindak balas mengikut situasi pemanduan selain mengelakkan pemandu beralih dari kedudukan mereka jika berlaku kemalangan. Sekali gus ia mengurangkan risiko kecederaan yang lebih teruk.

p/s: Kita quite skeptical kereta ni boleh mengurangkan kadar kemalangan coz kita rasa ramai yang "distracted" kot bila pemandu disebelah kanan atau sebelah kiri adalah seorang gadis jelita/jejaka kacak. So kesan sampingan samada jem teruk atau kadar kemalangan mungkin akan bertambah coz ramai yang over excited on the road. Hmmmm...What do you think?