Breaking News

Wednesday, December 25, 2013

Kembara Ke Erg Cheebi, Gurun Sahara

Erg Chebbi 
 Erg Chebbi

Kembara Ke Erg Cheebi


Kembara virtual Blog Santai hari ni singgah di Erg Chebbi.  Erg Chebbi adalah sebuah bukit pasir yang terletak di Gurun Sahara dengan ketinggian 150 meter. Erg Chebbi yang menjangkau keluasan seluas 22 kilometer,  terbentuk hasil tiupan angin yang kuat. Keunikan Erg Chebbi berbanding bukit pasir yang lain adalah kerana pasirnya yang berwarna oren indah. Cantik Kan!!!!

http://www.caracolatours.com/eng/item/resource/ART00081/chebbi.jpg
Erg Chebbi
 http://farm8.staticflickr.com/7434/9807261533_3b4ca816f1.jpg
Erg Chebbi
 http://www.listofwonders.com/wp-content/uploads/2013/10/Erg-Chebbi.jpg
Erg Chebbi

Merzouga, Erg Cheebi


Merzouga, adalah pusat pelancongan tempatan yang terkenal yang terletak berhampiran pinggir bukit pasir. Beberapa syarikat tempatan di sini menawarkan pelbagai pakej pengembaraan menggunakan unta dari Merzouga ke padang pasir untuk para pelancong.

 http://www.luxury-riads.com/photos-etablissement/big-kanz-erremal.jpg
Sarapan Pagi Di Erg Cheebi
http://www.tours-of-morocco.com/content/photos/morocco-tours/morocco-tours-by-service-level/morocco-luxury-tours/marrakech-to-erg-chebbi-dunes-merzouga-desert-luxury-tour/marrakech-to-erg-chebbi-dunes-merzouga-desert-luxury-tour3.jpg
Penginapan Di Erg Cheebi

Rawatan Sendi Di Erg Cheebi


Pada musim panas yang agak melampau ramai penduduk Maghribi datang ke Erg Chebbi untuk "menimbus" leher mereka  ke dalam dalam pasir panas selama beberapa minit untuk merawat sakit sendi.


p/s: pada sesiapa yang berhajat mengembara ke Gurun Sahara, jangan lupa singgah di  Erg Cheebi ya!!!!

12 comments:

  1. Subhanallah... cantik & ada style..
    inti & inti sini.. :D

    ReplyDelete
  2. subhanallah... cantiknya , memukau pandangan...

    Boleh jenguk mama di sini.. Mommy As Blog

    ReplyDelete
  3. mcm kat tepi pantai jer resort tu..hihi, rupanya kat padang pasir! MasyaAllah.. cantik tempat nih...

    ReplyDelete
  4. indah ciptaannya..mesti pasir nye halus..sekali kne tiup angin munye masuk dlm mata xmo keluar da heh

    ReplyDelete
  5. wah.. bagus juga buat terapi guna pasir panas macam tu kan.. menabung 2 inti&1transitions.. :D

    ReplyDelete
  6. Sebuah kembara padang pasir sambil dielus hembusan angin.

    ReplyDelete


  7. شركة نقل عفش
    اهم شركات مكافحة حشرات بالخبر كذلك معرض اهم شركة مكافحة حشرات بالدمام والخبر والجبيل والخبر والاحساء والقطيف كذلك شركة رش حشرات بالدمام ومكافحة الحشرات بالخبر
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف خزانات بجدة الجوهرة من افضل شركات تنظيف الخزانات بجدة حيث ان تنظيف خزانات بجدة يحتاج الى مهارة فى كيفية غسيل وتنظيف الخزانات الكبيرة والصغيرة بجدة على ايدى متخصصين فى تنظيف الخزانات بجدة
    شركة تنظيف خزانات بجدة
    شركة كشف تسربات المياه بالدمام
    شركة نقل عفش واثاث

    ReplyDelete

Designed By