10 Pekerjaan Tawar Gaji Paling Tinggi Di Malaysia

10 pekerjaan tawar gaji paling tinggi 
10 Pekerjaan Tawar Gaji Paling Tinggi Di Malaysia

Pekerjaan Tawar Gaji Paling Tinggi Di Malaysia


Pekerjaan yang menawarkan gaji paling tinggi di Malaysia adalah dari sector Farmasi. Walaupun data ini sedikit mengejutkan kita, tapi itulah hakikatnya,  berdasarkan gaji yang disenaraikan oleh majikan di laman web Jobstreet.com bagi tempoh 1 Januari hingga 31 Ogos 2013.

IT Perisian Tawar Gaji Paling Rendah

Farmasi muncul sebagai sektor yang menawarkan gaji tertinggi kepada graduan Ijazah Sarjana Muda yang baru menamatkan pengajian di Malaysia dengan pendapatan RM3,600 sebulan. Manakala IT perisian muncul sebagai sector yang menawarkan gaji terendah untuk Graduan baru dengan pendapatan RM2,452 sebulan. Purata gaji graduan baru secara keseluruhan adalah RM2100. Namun, jumlah itu hanya membabitkan gaji pokok dan tidak termasuk faedah lain seperti jumlah kelayakan cuti, faedah perubatan, insurans dan insentif lain.

Gaji Naik 120% Dalam Masa 15 tahun
 
Secara keseluruhan gaji yang ditawarkan oleh majikan di Malaysia bertambah sebanyak 120% dalam masa 15 tahun. So data ni boleh dijadikan rujukan kepada adik-adik yang ingin memilih course yang sesuai yang menawarkan gaji yang lumayan di Malaysia ya!!!

Source

Comments

  1. Nampaknya, semua bidangnya menjurus ke arah sains dan teknologi.

    ReplyDelete
  2. alaaa . engineer xde lam rankin , huhuu

    ReplyDelete
  3. lumayan tu. bagus untuk panduan kepada adik-adik yang ingin melanjutkan pelajaran..

    ReplyDelete
  4. Wahh bagus ni.. mmg klu dilihat, perniagaan farmasi pun mcm cendawan tumbuh lps hujan skrng. Nice sharing & salam sabtu Raudzah.. :)

    ReplyDelete
  5. tapi kebanyakkan company yang establish... admin pon dah starting 2500 sekarang...

    ReplyDelete
  6. oh yeke? nampak mcm tak berapa penting..tp gaji tinggi jugak

    ReplyDelete
  7. T.kasih atas perkongsian..mesti kawan2 sy yg keja farmasi tersenyum sampai telinga kalau tau info ni...

    ReplyDelete
  8. nampaknya ika bakal berada di tangga ke 4..huhuhu
    kalau yang tersenarai ni je yang gaji tinggi macam mana laa pekerjaan lain pula kan hmmm

    ReplyDelete
  9. ranking no3 pn dh bgus 2...brbaloi bljr smpai 5 thun lau cm 2....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat

Renungan Sebelum Tidur