Breaking News

Thursday, February 27, 2014

Fenomena Okultasi Di Langit Biru

 Maurizio Campisi got this beautiful shot of the moon and Venus on February 26.
Fenomena Okultasi

Fenomena Okultasi


You all perasan tak semalam ada berlakunya fenomena Okultasi Gerakan Planet. Kedengaran sungguh scintifik ya. Sebenarnya Fenomena Okultasi ni lebih dikenali sebagai gerhana. Ianya berlaku apabila sebuah planet ditutupi bulan atau sebuah planet ditutupi sebuah planet lain yang memiliki diameter yang lebih besar.

It was morning, and the sky was blue, when the occultation of Venus began over Bangalore, India.  February 26, 2014 Venus occultation by the moon.  Photo by Ravindra Aradhya in Bangalore, India.
Zurah Menghampiri Bulan
 Embedded image permalink
 Zuhrah Menyentuh Bulan
 Now Venus is barely visible at the limb of the moon. February 26, 2014 Venus occultation by the moon.  Photo by Ravindra Aradhya in Bangalore, India.
 Zuhrah Hampir Hilang Di Tutupi Bulan

Bulan Menutupi Planet Zuhrah


Fenomena Okultasi ini dapat dilihat pada waktu Subuh semalam (26 Februari 2014). Pada ketika kejadian, langit kelihatan sangat cerah kerana kedua-dua planet tercerah diangkasa selepas matahari seakan-akan duduk bersebelahan sebelum planet Zuhrah menghilangkan diri disebalik bulan. Rugi tak dapat tengokkan.

23 comments:

  1. tak rugi x dpt tgk sbb dah donate education UK .

    ReplyDelete
  2. tak tau pun ada fenomena ni semalam, kalau tau mungkin usaha tengok.

    ReplyDelete
  3. alaa memang rugi sebab tak tahu pun..emm

    ReplyDelete
  4. ruginya aiza tak dapat tengok..

    ReplyDelete
  5. okult what? 1st time nmpk perkataan ni. now i know, thanks

    ReplyDelete
  6. Such a nice astronomy phenomena.

    ReplyDelete
  7. Tak perasanlah pulak.....dah katanya bukan saintis....Okultasi pun tak perasan yek!

    ReplyDelete
  8. tak pernah tgk..tapi pernah dgr lah akak...:D

    ReplyDelete
  9. Smlm saya awal pagi dah kluar... tp tak alert pulak.. sayangnya...

    ReplyDelete
  10. Tak tahu pula ada fenomena ini, ruginya... Itu gambar RZ snap sendiri ke?

    ReplyDelete
  11. tak tau pon fenomena ni terjadi...

    ReplyDelete
  12. alamak...tak perasan laa plak...kalau tak boleh usha2 kelangit..hehehe,,menabung inti sini..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. tak perasan la kak..tp sbnrnya saya mmg tak tahu pun..tu sebb tak perasan.. :-)

    ReplyDelete
  14. Semalam anak kathy ada mention tapi kathy tgk mcm tu jer.
    Alamak.

    ReplyDelete
  15. Haa...a.. Ada terbaca tpi terlupa nk tgk.. Huhu

    ReplyDelete
  16. Wonderful! Actually wealthy content and extremely helpful in sequence. I got it my answer from over here.

    cara mengobati pembengkakan kelenjara getah bening
    pengobatan tb paru secara alami

    ReplyDelete

  17. شركة سكاي لخدمات نقل العفش والاثاث بالمنطقة العربية السعودية نحن نوفر خدمات نقل اثاث بالرياض ونقل عفش بالمدينة المنورة ونقل عفش بمكة ونقل عفش بالطائف نحن نقدم افضل نقل اثاث بخميس مشيط ونقل عفش بجدة
    شركة سكاي نقل العفش
    مدونة لنقل العفش
    شركة نقل عفش بمكة
    شركة نقل عفش بالرياض
    شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
    شركة نقل عفش بجدة
    شركة نقل عفش بالطائف
    شركة نقل عفش بالدمام
    شركة نقل عفش بالقطيف

    ReplyDelete

Designed By