Breaking News

Saturday, February 15, 2014

Krisis Air: 3 Empangan Kritikal Akibat Kemarau

Empangan Kritikal Akibat Kemarau (Source)

Krisis Air: Empangan Kritikal Akibat Kemarau


Cuaca panas yang berterusan sejak tiga minggu lalu, telah menyebabkan krisis air menjadi semakin kritikal di beberapa negeri apabila dua empangan di Selangor dan satu di Negeri Sembilan mengalami kemerosotan paras air yang kritikal.

Berdasarkan rekod, Empangan Sungai Selangor di sini kini mempunyai baki simpanan air sebanyak 57.63 peratus, Empangan Klang Gate di Ampang (58%) dan Empangan Kelinchi di Negeri Sembilan (58.6%).

Krisis Air: Bekalan Air DiHadkan


Menurut Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid, keadaan empangan mungkin akan bertambah kritikal sekiranya tiada sebarang hujan dalam masa tiga minggu. Jika ia berlaku, kerajaan mungkin terpaksa mengambil Langkah menghadkan bekalan air yang dihantar kepada pengguna.

P/s: Jom sama-sama kita berdoa supaya kemarau segera berakhir.  

37 comments:

  1. uish... kritikal betul empangan2 kat malaysia dah. adeh.. sama2 kita doakan semuanya akan baik2 je

    ReplyDelete
  2. Get ready lah ea.. Mmg kna standby air la nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena standby Maria coz cuaca panas ni macam lambat lagi nakhabis..and panas dia pun lain macam..

      Delete
  3. semoga musim kemarau x berlarutan

    ReplyDelete
  4. memang kritikal dah tu..mudah mudahan akan hujan tidak lama lagi

    ReplyDelete
  5. dah lama x hujan. kat sini semalam hujan kejap. tapi kejap sangat. dalam 10 minit mcm tu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Pha is..panas sangat sekarangkan...kat Kl ni macam tak hujan lansung..

      Delete
  6. Harap2 x berterusan..susah jg kalo x ada air..lebih2 lg yg ada ank2 kecil

    ReplyDelete
  7. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  8. empangan peretak la paling teruk nina rasa.. dulu seronok kalau lepak kt sana. tgk air penuh je. hujan smpai skrg xturun

    ReplyDelete
  9. semoga kemarau akan berakhir.. beberapa sekolah di KL juga telah dicatu bekalan air..

    ReplyDelete
  10. Kat hulu selangor ni memang kurang sgt hujannya... Rumput2 dah mati kering.
    Semoga hujan turun dan masalah pun selesai...amiin.

    ReplyDelete
  11. Assalam
    Ya. Sama - sama kita berdoa moga pulih seperti sediakala.

    ReplyDelete
  12. moga segalanya pulih seperti sedia kala...

    ReplyDelete
  13. Dulu kesejukan & skrng kemarau.. mudah2an tiada apa yg lebih memburukkan lagi berlaku.. aamiin..

    ReplyDelete
  14. Semuga kita dilindungi Allah dari musibah.... Muga kuta diturunkan hujan.....

    ReplyDelete
  15. Kat smnjung kemarau.. kat sabah bru lepas bnjir.. semoga Allah mlindungi kita dr pkara yg xbaik. Amin.. ni smua dugaan.. smoga pdudk yg tlibat bsabar ngan dugaan ni..

    ReplyDelete
  16. Bagi mereka yang terlibat dengan masalah air sekarng ini, harap bersabar la dgn dugaan ini, Ini semua ujian dari allah..

    ReplyDelete

  17. شركة نقل عفش
    اهم شركات مكافحة حشرات بالخبر كذلك معرض اهم شركة مكافحة حشرات بالدمام والخبر والجبيل والخبر والاحساء والقطيف كذلك شركة رش حشرات بالدمام ومكافحة الحشرات بالخبر
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف خزانات بجدة الجوهرة من افضل شركات تنظيف الخزانات بجدة حيث ان تنظيف خزانات بجدة يحتاج الى مهارة فى كيفية غسيل وتنظيف الخزانات الكبيرة والصغيرة بجدة على ايدى متخصصين فى تنظيف الخزانات بجدة
    شركة تنظيف خزانات بجدة
    شركة كشف تسربات المياه بالدمام
    شركة نقل عفش واثاث

    ReplyDelete

  18. شركة كيان لنقل العفش بالرياض والمدينة المنورة وجدة ومكة والطائف والدمام تقديم لكم دليل كامل لشركات نقل العفش بالمملكة العربية السعودية
    نقل عفش شركة كيان
    دليل شركات نقل العفش
    شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
    شركة نقل اثاث بالرياض
    شركة نقل عفش بجدة
    شركة نقل عفش بمكة
    شركة نقل عفش بالطائف
    شركة نقل عفش بينبع

    ReplyDelete

Designed By