Kisah Rakyat Malaysia Dan Kicap Soya
Kicap Soya Kegemaran Rakyat Malaysia
Rakyat Malaysia & Penggunaan Garam
Rakyat Malaysia bukan hanya sukakan makanan yang manis tapi juga sangat menggemari makanan yang mengandungi kandungan garam yang tinggi. Berdasarkan rekod Pengambilan garam di kalangan rakyat Malaysia dalam
makanan harian adalah 1.7 kali ganda lebih tinggi berbanding yang
disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Kicap Soya Kegemaran Rakyat Malaysia
Kajian juga menunjukkan kicap soya adalah peyumbang utama kepada kandungan garam yang tinggi didalam makanan masyarakat Malaysia. Kicap soya amat digemari oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira umur. Kenyataan ini kita rasa ada benarnya, kerana telur goreng mata kerbau bersama kicap adalah antara makanan kegemaran kita sendiri dari kecil sehingga sekarang.
kajian juga menunjukkan bahawa kaum lelaki dikesan mengambil lebih banyak makanan yang mengandungi kandunagn garam yang tinggi berbanding wanita.
So hati-hati semua. Minimakan penggunaan garam ya kerana ianya antara faktor utama penyumbang kepada tekanan darah tinggi, yang juga merupakan salah satu faktor utama penyebab penyakit jantung dan stroke.
asal sedap balun perlu diubah :)
ReplyDeleteSedap mkn ayam masak kicap... Hehe
ReplyDeletecap cap cap cap kipas udang.. lepas mkn kita berkipas...
ReplyDeleteLagi best, budak-budak sekarang tak boleh tak ada kicap... kicap jadi kuah tu yang tak tahan... last sekali kami buat keputusan sorok kicap, hanya untuk buat Masak Kicap apa-apa jer baru keluarkan dan tu pun sembunyi-sembunyi... pandai betul pengilang buat kicap...
ReplyDeletemungkin ramai yang tidak sedar bahawa kicap mengandungi kandungan garam yang tinggi.. terima kasih kerana mengingatkan aiza.. kena kurangkan pengambilan kicap lepas ini..
ReplyDeleteMmg masakan paling simple tapi menyelerakan ialah telur goreng & kicap makan bersama nasi.. lepas ni kena kurangkan makan kicap lah.. Thanks sharing Raudzah.. :)
ReplyDeletekicap dah dimakan turun temurun sudah..
ReplyDeletep/s : Jom Sokong Muslim Niaga
itu la yg sedap raudzah...mcm wajib je ada kt umah...kena belajar kurang kan la...
ReplyDeletetakde kicap, takde selera makan kak... hihihi.. :-)
ReplyDeleteayam masak kicap...sedap ape...hehehe
ReplyDeletebanyak nya terlepas entry blog santai..dan blog2 lain.. macam xde mood nak bukak blog sejak 2 menjak neh..hehe
ReplyDeletekicap la yang buat makanan tu sedap..hehe.
ReplyDelete