Breaking News

Tuesday, March 18, 2014

Penganut Paling Ramai Di Dunia

http://zamankini.files.wordpress.com/2010/01/pope-dome-outside.jpg
Penganut Kristian, Penganut Paling Ramai Di Dunia

Penganut Paling Ramai Di Dunia


You all tau tak penduduk paling ramai di dunia adalah Penganut Kristian? Mengikut rekod, penganut kristian adalah berjumlah 2.2 bilion iaitu 32 peratus daripada penduduk dunia. 

http://4.bp.blogspot.com/-ZP14Rr1kzjc/TmoIB3sguAI/AAAAAAAAQNw/pWFadpc6LU8/s400/1a12.jpg
Penganut Islam

Tempat kedua diduduki oleh Penganut Islam dengan jumlah penduduk seramai 1.6 bilion orang. 3 negara dengan jumlah penduduk muslim terbesar di dunia adalah:

1. Indonesia (182.570.000 orang)

Indonesia merupakan negara muslim terbesar di dunia. Penganut Islam di Indonesia mewakili sekitar 
12.7% daripada keseluruhan penduduk Muslim dunia. 

2. Pakistan (134.480.000 orang)

Penduduk yang menganut Islam di Pakistan mewakili 11% dari keseluruhan penduduk Muslim dunia.
Islam masuk ke negara ini pada masa khalifah Walid Bin Abdul Malik (705-715 M). 

3. India (121.000.000 orang)

Islam adalah agama terbesar kedua setelah agama Hindu (80.5%) di India. Terdapat sejumlah 174 juta muslim, atau 16.4% dari jumlah penduduk, berugama Islam. Ini mewakili 10.9% penganut Muslim dunia. Islam di bawa masuk ke India oleh pedagang Arab, sekitar abad ke-8 melalui daerah Sind. 

http://img.astroawani.com/2013-01/81359101882_295x200.jpg
Penganut Hindu

Penganut Hindu menduduki tempat ketiga dengan jumlah penduduk seramai satu billion. Ini diikuti oleh penganut Buddha dengan jumlah seramai 500 juta orang. Penduduk Yahudi pula berjumlah 14 juta orang iaitu kira-kira 0.2 peratus daripada keseluruhan penduduk dunia.

Kajian ini dikeluarkan oleh Pew Forum on Religion and Public Life, berdasarkan hubungan individu dan agama, tetapi tidak mengukur sejauh mana amalan agama oleh individu tersebut. 

16 comments:

  1. thanks for info....tapi sejauh mana ramai pon mereka, mereka tetap gentar dgn islam...tak gitu?

    ReplyDelete
  2. Islam ramai tp penyatuannya agak kurang kan.. itulah kelemahan kita yg sedang dirobek oleh mereka2 yg berhasad dengki... semoga Allah sentiasa melindungi kita semua... aamiin..

    ReplyDelete
  3. insyaaAllah Islam akan terus berkembang....

    ReplyDelete
  4. Semoga umat Islam akan terus maju jaya..

    ReplyDelete
  5. InshaAllah.. Diakhir zaman...ketika hmpir kiamat tggl org Islam je... Wallahualam...

    ReplyDelete
  6. baru aiza tahu penganut kristian melebihi penganut islam..

    ReplyDelete
  7. qila tahu!!!!!!!! :)
    Ada haritu keluar channel apa entah. Hehe. Eh tapi tak silap qila haritu qila ada baca yang penganut islam sikit aik. Berubah tempat dah? Wallahu'alam.
    Tak kisah lah berapa ramai pun, asalkan doa jelah ramai yang betul betul AMALkan <3 hihi.

    Ramai muslim tapi tak ramai yang mukmin :)

    ReplyDelete
  8. ramai orang islam tapi kita semua tidak bersatu...fahaman yg berbeza sampai berbunuhan...dan mungkin ramai nama islam tapi amalan amat kurang...semoga kita perkukuhkan iman kita dan semoga suatu hari nanti kita akan bersatu dan kembalikan zaman kegemilangan Islam

    ReplyDelete
  9. Puji Tuhan Alleluia semoga AGAMA KRISTIAN TERUS BERTAMBAH DAN BERKEMBANG..AMEN

    ReplyDelete
  10. pilkada DKI putaran ke 2
    ed so far. However, what about the bottom line? Are you sure in regards to the source?e. So nice to find somebody with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s wanted on the net, someone with a little bit originality. useful job for bringing one thing new to the web.

    ReplyDelete


  11. شركة نقل عفش
    اهم شركات مكافحة حشرات بالخبر كذلك معرض اهم شركة مكافحة حشرات بالدمام والخبر والجبيل والخبر والاحساء والقطيف كذلك شركة رش حشرات بالدمام ومكافحة الحشرات بالخبر
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف خزانات بجدة الجوهرة من افضل شركات تنظيف الخزانات بجدة حيث ان تنظيف خزانات بجدة يحتاج الى مهارة فى كيفية غسيل وتنظيف الخزانات الكبيرة والصغيرة بجدة على ايدى متخصصين فى تنظيف الخزانات بجدة
    شركة تنظيف خزانات بجدة
    شركة كشف تسربات المياه بالدمام
    شركة نقل عفش واثاث

    ReplyDelete

Designed By