Breaking News

Sunday, June 15, 2014

6 Fakta Menarik Mengenai Piala Dunia 2014 Di Brazil

Piala Dunia: 10 fakta yang sekurang-kurangnya anda perlu tahu

Piala Dunia 2014 Di Brazil 


6 Fakta Menarik Mengenai Piala Dunia 2014 Di Brazil


1. Brazil dipilih sebagai tuan rumah untuk Piala Dunia 2014 pada 30 Oktober 2007. Ini adalah merupakan kali kedua Brazil diberi tanggungjawab untuk mengendalikan Piala Dunia. Yang pertama adalah pada tahun 1950.

2. 12 bandar di Brazil telah dipilih sebagai tuan rumah piala dunia 2014. Bandar-bandar tersebut adalah Rio de Janeiro, Brasilia, Sao Paulo, Fortaleza, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Recife, Cuiaba, Manaus, Natal dan Curitiba.

3. Brazil sepatutnya melengkapkan 12 stadium tuan rumah pada 31 Disember, 2013 tetapi separuh daripadanya tidak siap pada tarikh yang ditetapkan. Ianya masih berjalan sehingga kini. Sebahagian daripada stadium belum sempat diuji dari segi tahap keselamatan. Hmmm...

4. Google Maps membenarkan peminat untuk membuat lawatan secara maya untuk kesemua 12 stadium. So jomlah..mengembara mengelilingi stadium dia orang...kalau tak dapat join physically, virtually pun ok...

5. Beberapa hari sebelum majlis perasmian, acara ini telah dicemari oleh mogok dan protes. Pembangkang berpendapat adalah lebih baik perbelanjaan kerajaan sebanyak $11 bilion (RM35 bilion) untuk menganjurkan piala dunia 2014 ini diperuntukkan untuk memperbaiki sistem pengangkutan, sekolah dan juga penjagaan kesihatan.

6. Twitter memperkenalkan hashflags bagi setiap negara. Mereka berhasrat untuk menjadikan Piala Dunia 2014 sebagai acara dunia dengan jumlah tweet tertinggi mengalahkan Sukan Olimpik 2012 di London.

Source

29 comments:

  1. personally saya rasa third world country kena fikir berkali-kali sebelum bid untuk jadi tuan rumah acara besar macam ni.kesian rakyat jadi mangsa.

    ReplyDelete
  2. Brazil mungkin hebat dari segi prestasi bola sepak tetapi tidak ekonomi negaranya.. mungkin..

    ReplyDelete
  3. baru berkesmpatan singgah sini.. wahhh sudah tukar template baru ye kak... cantik dan kemas... terbaik la kak..

    ReplyDelete
  4. wahh terbaiklah..baru tahu ^_^ thanks kak

    ReplyDelete
  5. aik demam piala nampaknya sis kita ini heeee

    ReplyDelete
  6. promote contet untuk my sis :)

    ReplyDelete
  7. promoted content lagi heee...jangan mare ya

    ReplyDelete
  8. World Cup memang seronok ditonton, tapi ada rasa jealous jugak sebab negara kita tak pernah-pernah nak layak masuk.

    ReplyDelete
  9. salam sis. nice sharing sis tapi hehheheh sy tak berapa minat pasal bola ni :D

    ReplyDelete
  10. No 5 tu sebenarnya ada betul gak..kebajikkan rakyat lebih penting dari penganjuran WC...tapi hopefully penganjuran WC tahun ini dapat memberi pulangan yang berbaloi untuk Brazil...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. Yesh..all about world cup..i loikee..

    ReplyDelete
  12. topik bola something yang in sekarang ni...tapi puteri belum sempat tengok mana-mana game lagi.

    ReplyDelete
  13. brazil mmg terkenal dengan bolanya...bila brazil yg jadi penganjur nya mmg sesuai la

    ReplyDelete
  14. bacaan menarik nih... gak rugi dah mampir baca

    ReplyDelete
  15. michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletcanada.in.net/
    nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
    soccer jerseys, http://www.soccerjerseys.us.com/
    mulberry outlet, http://www.mulberryoutlet.com.co/
    lacoste polo shirts, http://www.lacostepoloshirts.cc/
    michael kors outlet, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    ralph lauren uk, http://www.ralphlauren-outletonline.co.uk/
    toms outlet, http://www.tomsoutlet-stores.com/
    polo ralph lauren, http://www.poloralphlauren.us.org/
    nike free uk, http://www.nikefreerunning.org.uk/
    ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/
    christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
    michael kors handbags, http://www.michaelkorshandbagsoutletstore.us.com/
    cheap nhl jerseys, http://www.nhljerseys.us.com/
    the north face clearance, http://www.thenorthfaceclearances.us.com/
    north face outlet, http://www.thenorthface.me/
    rolex watches uk, http://www.rolexwatches-uk.co.uk/
    coach outlet online, http://www.coachoutletonline-store.us.com/
    louis vuitton bags, http://www.louisvuittonbag.us.com/
    mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
    chanel handbags, http://www.chanelhandbags-outlet.us.com/
    michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletusa.net/
    cheap oakley sunglasses, http://www.cheapoakleysunglassess.us.com/
    the north face uk, http://www.thenorthfaces.org.uk/
    jordan shoes, http://www.jordan-shoes.us.com/
    hollister uk, http://www.hollistershirts.co.uk/
    oakley sunglasses, http://www.wholesaleoakleysunglasses.us.com/
    abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
    0926maoqiuyun

    ReplyDelete

Designed By