Breaking News

Wednesday, July 9, 2014

Hukum Berbuka Puasa Di Premis Menjual Arak

http://3.bp.blogspot.com/-_eS0K-5f4jE/UYxKwajK45I/AAAAAAAAAhg/VhuuzX4SRh4/s1600/10+yang+dilaknat+kerana+arak.jpg
10 Golongan Yang Di laknat Kerana Arak

Hukum Berbuka Puasa Di Premis Jual Arak

 
Berbuka puasa atau makan dipremis yang ada menjual arak adalah HARAM mengikut sesetengah ulama. Menurut Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, Umat Islam yang berbuka puasa di tempat yang menjual minuman keras turut mendapat dosa. Puasa mereka tidak batal tapi berdosa sebab reda dengan keadaan macam itu. Hukumnya sama juga dengan mereka yang minum, menghidang atau menjual arak.


Pendapat beliau turut disokong oleh UAI. Jadi kita semua kena hati-hati. Kalau boleh elakkan supaya tidak menimbulkan fitnah. Apatah lagi tempat tersebut diragui status halalnya.

16 comments:

  1. walaupun tempat tu ada menjual arak...tp ramai je org melayu islam yg makan di situ...semoga mereka diberi hidayah...

    ReplyDelete
  2. susah nak kata moga kita hindar benda jauh-jauh

    ReplyDelete
  3. kereta JEETA untuk my sahabat jon pi jalan tar :)

    ReplyDelete
  4. yang boleh hindar... hindar la kan :)

    ReplyDelete
  5. jgn main-main dgn hukum arak...

    ReplyDelete
  6. sia-sia je kumpul pahala, tetiba kantoi sewaktu berbuka..

    ReplyDelete
  7. klik wak segan untuk raudz..hehe

    ReplyDelete
  8. kebanyakkan di hotel banyaklah arak ni..

    ReplyDelete
  9. subhanallah..mohon dijauhkan..

    ReplyDelete
  10. mintak dijauhkan, thanks 4 sharing.:)

    ReplyDelete
  11. ini antara satu keadaaan yang boleh membuatkan ramai orng konpius..especially kalau berbuka kat hotel..menabung promoted content

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  12. Selagi boleh elak eloklah elakkan Raudzah....dah mcm syubhah lah pulakkan ..

    ReplyDelete
  13. biasanya kat hotel la kan...kalau boleh memang perlu dielakkan

    ReplyDelete
  14. Elakkan ...kita mampu mengubahnya..

    ReplyDelete
  15. Hari tu saya dpt flier promosi berbuka puasa di satu 'bar & restaurant'. Dia org tak tulis bufet ramadhan... cuma promosi ajak org berbuka kat tempatnya shj.. saya pun terfikir, biar betul... nak buka puasa tp tempat ada menu wine, cocktail & mcm2 yg wank lah.. hmm mcm2 mktg strategi dia org ni...

    ReplyDelete

Designed By