Breaking News

Thursday, August 28, 2014

Kisah Buah Delima Dan Sedekah Yang Ikhlas

 http://www.gilerkentang.com/wp-content/uploads/2013/10/Fakta-Unik-Tentang-Buah-Delima.jpg 
Kisah Buah Delima Dan Sedekah Yang Ikhlas

Kisah Buah Delima Dan Sedekah Yang Ikhlas


Salam Jumaat untuk semua pembaca Blog Santai. Last night kita ada baca kisah menarik yang dikongsikan dalam group whazzup we all tentang kisah buah delima dan juga sedekah yang ikhlas. Dan pagi ni kita nak kongsikan kisah ini dengan semua, supaya kita semua dapat belajar sesuatu daripada kisah ini. In Shaa Allah.

Dikisahkan oleh Ka’ab bin Akhbar, Ketika Siti Fatimah Az Zahra, Puteri Rasulullah SAW, yang juga isteri kepada Sayidina Ali bin Abi Thalib sakit, ia ditanya oleh Sayidina Ali, 

" Wahai Fatimah, adakah engkau menginginkan sesuatu?”

“Wahai Suamiku, aku ingin sekali buah delima”, Jawabnya.

Sayidina Ali termenung, ia tidak memiliki wang sedikitpun. Namun, ia segera berangkat dan berusaha untuk mencari wang satu dirham untuk mendapatkan buah delima yang diinginkan isterinya itu. Akhirnya Sayidina Ali mendapatkan wang itu dan kemudian ia pergi ke pasar untuk membeli buah delima dan segera kembali pulang.

Namun di tengah perjalanan menuju rumahnya, tiba-tiba ia melihat seseorang yang tengah terbaring sakit di tepi jalan, maka Sayidina Ali pun berhenti dan menghampirinya.

“Wahai orang tua, apa yang diingini oleh hatimu?”, tanya Saidina Ali.

“Wahai Ali, sudah lima hari aku terbaring sakit di tempat ini, banyak orang berlalu, namun tak ada seorang pun dari mereka yang bertanya tentangku. Aku ingin sekali makan buah delima. Jika aku makan buah delima, rasanya sakitku bertambah baik” Jawab orang tua tersebut.

Mendengar jawabannya, Sayidina Ali terdiam, sambil berkata dalam hati,

“Buah delima yang hanya satu buah ini, sengaja telah aku beli untuk Isteriku, kalau aku berikan kepada orang ini, pasti Fatimah akan sedih. Namun jika tidak aku berikan ertinya aku tidak menepati firman Allah terhadap si pengemis, "engkau janganlah mengherdiknya.” (QS. Al-Dhuha : 10).

Juga sabda Nabi SAW, "janganlah sekali-kali engkau menolak pengemis, sekalipun ia di atas kenderaan”.

Maka kemudian Sayidina Ali membelah buah delima itu menjadi dua bahagian, separuh untuk orang tua itu dan separuh lagi untuk Siti Fatimah. Selepas makan buah delima yang separuh itu, orang yang sakit itu berkata "Sakitku ini telah baik, namun jika aku makan separuh lagi, nescaya aku boleh berjalan dan bekerja. Mendengar kata-kata lelaki itu, Saidina Ali pun memberi separuh lagi delima itu.

Sesampai di rumah ia menceritakan peristiwa itu kepada Isterinya, dan Siti Fatimah berkata kepadanya, “Wahai Suamiku, kenapa engkau bersedih, demi Allah yang maha Perkasa dan Maha Agung, ketika engkau memberikan buah delima kepada orang tua itu, maka puaslah hatiku dan lenyaplah keinginanku pada buah delima itu.”

Mendengar kenyataan Isterinya itu Sayidina Ali merasa sangat gembira. Tidak lama kemudian datanglah seorang tetamu yang mengetuk pintu, lalu Sayidina Ali berkata, “Siapakah tuan?”

“Aku Salman Al Farisi,” Jawab orang yang mengetuk pintu itu. Setelah pintu dibuka, Sayidina Ali melihat Salman membawa sebuah wadah tertutup, dan diletakkkan di depan Sayidina Ali, lalu Sayidina Ali bertanya,

“Dari manakah wadah ini wahai Salman ?”.

“Aku menghantarkannya untukmu dari Allah SWT melalui perantaraan Rasulullah SAW.” Jawabnya.

Setelah penutup wadah tersebut dibuka, terlihat di dalamnya ada Sembilan buah delima. Sayidina Ali terus berkata,

“Wahai Salman, jika ini memang untukku, pasti jumlahnya Sepuluh”.

Lalu ia membacakan firman Allah SWT,

“Barangsiapa membuat satu amal kebaikan, maka pasti baginya sepuluh kali ganda amalnya (balasannya)”. ( Al-An’am : 160 )

Salman pun tertawa mendengarnya, sambil mengembalikan sebuah Delima yang ada ditangannya, seraya berkata, “Wahai Ali, demi Allah, aku hanya sekadar menguji sejauh mana KEYAKINANMU terhadap firman Allah yang engkau bacakan sebentar tadi.”

Adakalanya, Allah SWT  membalas amal sedekah kita bukan dalam bentuk harta dan wang ringgit, tapi dikurniakan kehidupan yang sejahtera dan penuh berkah, anak-anak yang bijak, soleh dan solehah, kesihatan yang baik, keperluan yang mencukupi atau sesuatu yang di luar jangkauan pemikiran kita. Ada masanya Allah simpan amalan sedekah kita sebagai pahala akhirat. Sedekah yang ikhlas kerana Allah, sangat tinggi nilainya di sisi Nya...

1. Menarik..You all Kena Join

15 comments:

 1. Nice sharing... Salam Jumaat :)

  ReplyDelete
 2. Salam Jumaat dari bunda...perkongsian hebat...

  ReplyDelete
 3. salam jumaat, nice sharing..:)

  ReplyDelete
 4. Assalaamualaikum. Yakin dengan janji Allah. Insyaallah pasti ada ganjarannya.

  ReplyDelete
 5. salam. betul tu kak..sy setuju.. menarik kisah buah delima ni..

  ReplyDelete
 6. BS... tau kan jus delima sgt baik untk hormon wanita? so rajinx la minum yer... :)

  ReplyDelete
 7. tiba2 seronok sangat baca kisah ni.. pernah terbaca jugak dulu... tak pernah bosan :)

  ReplyDelete
 8. Perkongsian yg menarik...utk renungan bersama...

  ReplyDelete
 9. Thanks sharing Raudzah.. sesuatu yg sgt bermanfaat utk dijadikan renungan bersama.

  ReplyDelete

Designed By