Breaking News

Saturday, August 9, 2014

Petai Dan Strok


 Embedded image permalink
Petai Dan Strok

Petai Dan Strok

 
Kalau sebut petai, mesti ramai yang boleh bayangkan bau dia yang kurang menyenangkan. Petai ni memang bukan pilihan kita tapi bila baca artikel ni tak sangka pulak ada khasiat yang tersendiri rupanya petai ni. So pada sapa-sapa penggemar petai, you all tak perlu risau coz you all semua dah terselamat daripada daripada risiko serangan strok tau.

Selain daripada menghalang serangan strok, petai juga dikatakan boleh merawat masalah hati (liver), busung dan juga bengkak buah pinggang.

Petai ni juga boleh dianggap pokok serbaguna kerana selain dari buahnya, daun serta akar pokok petai boleh digunakan sebagai rawatan. Daun petai boleh direbus untuk diminum bagi merawat demam kuning. Manakala akarnya juga boleh direbus untuk diminum bagi merawat kencing manis. Hmmm...banyak khasiat petai ni kan...  So sapa-sapa yang makan petai ni kiranya memang berbaloilah walaupun baunya kureng sikit...

20 comments:

  1. salam kunuungan selamat follow..selamat berbelog juga ya

    ReplyDelete
  2. hehe..memang suka petai!tapi elak dari makan time kerja n kat luar, takut ganggu orang..huhu

    ReplyDelete
  3. Petai....terbaik
    Salam hujung minggu Raudzah

    ReplyDelete
  4. petai memang sedap..fevret ni..buat ulam dan sambal petai.

    ReplyDelete
  5. begitu sekali khasiatnya... mama pulak tak makan petai

    ReplyDelete
  6. sha pulak memang gila petai !! petai rebus & jeruk...peberet sangat !!

    ReplyDelete
  7. Wahh menarik ni.. saya mmg suka makan petai. Lebih2lagi kalau pekena dgn ikan bakar & kicap cili tu.. fuhh menyengat!!..
    bliv sini.. :D

    ReplyDelete
  8. petai sedap. hihihi. alhamdulillah, banyak manfaat petai ni :)

    ReplyDelete
  9. Nice sharing..baru tahu ni..kalau dah nama sayuran, memang banyak khasiatnya kan..kadang-kadang yang orang tak suka tu lagilah banyak khasiatnya.. terima kasih kongsi khasiat peta ni.. ^_^

    ReplyDelete
  10. Tak makan petai..tak pandai..

    ReplyDelete
  11. Betul ke tu...ermmmm..
    Takpe, boleh try.
    Tapi, saya mmg x suka masuk toilet yang kuat bau petai or jering.
    Saya

    ReplyDelete
  12. faveret hubby noe ni...tp noe x suka..

    ReplyDelete
  13. Okje boleh aje makan petai ni.....tp tulah .....buang air bau petai hehe....Kalau byk khasiatnya bagus benolah....boleh makan petai bamyal banyak...

    ReplyDelete
  14. Wow, I just know that petai is so good. But still I dun like the taste.

    ReplyDelete
  15. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia by kak maria..selamat hari raya kak,maaf zahir batin... Salam syawal, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete

  16. شركة نقل عفش
    اهم شركات مكافحة حشرات بالخبر كذلك معرض اهم شركة مكافحة حشرات بالدمام والخبر والجبيل والخبر والاحساء والقطيف كذلك شركة رش حشرات بالدمام ومكافحة الحشرات بالخبر
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف خزانات بجدة الجوهرة من افضل شركات تنظيف الخزانات بجدة حيث ان تنظيف خزانات بجدة يحتاج الى مهارة فى كيفية غسيل وتنظيف الخزانات الكبيرة والصغيرة بجدة على ايدى متخصصين فى تنظيف الخزانات بجدة
    شركة تنظيف خزانات بجدة
    شركة كشف تسربات المياه بالدمام
    شركة نقل عفش واثاث

    ReplyDelete

  17. شركة كيان لنقل العفش بالرياض والمدينة المنورة وجدة ومكة والطائف والدمام تقديم لكم دليل كامل لشركات نقل العفش بالمملكة العربية السعودية
    نقل عفش شركة كيان
    دليل شركات نقل العفش
    شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
    شركة نقل اثاث بالرياض
    شركة نقل عفش بجدة
    شركة نقل عفش بمكة
    شركة نقل عفش بالطائف
    شركة نقل عفش بينبع

    ReplyDelete

Designed By