Hubungan Otak Manusia Dan Bacaan Al Quran

http://3.bp.blogspot.com/-qGaBvpufc-c/T3oy5vCAGcI/AAAAAAAAALY/r_whjvENSH0/s1600/Hafal%2BAl-Quran.jpg 
Hubungan Otak Manusia Dan Bacaan Al Quran 

Hubungan Otak Manusia Dan Bacaan Al Quran


Info menarik pilihan Blog Santai adalah tentang hubungan otak manusia dan bacaan Al Quran. Ramai yang tau bahawa membaca dan mendengar Al Quran merupakan satu ibadah yang mulia. Bahkan Allah sangat menyukai mereka yang menjadikan Al-Quran sebagai amalan harian. Mereka yang menjadikan Al-Quran sebagai amalan harian mempunyai banyak kelebihan. Antaranya:

Al Quran Meningkatkan Kecerdasan Otak 

 
Bacaan al quran boleh meransang kecerdasan otak. Menurut kajian bacaan Al Quran setelah selesai solat maghrib dan sesudah subuh boleh meningkatkan kecerdasan otak sehingga 80%. Ini kerana pada waktu tersebut berlaku penggantian dari siang ke malam dan dari malam ke waktu siang. 

Al Quran Memaksa Otak Bekerja


Disamping itu ketika membaca Al-Quran ada tiga aktiviti yang berlaku, membaca, melihat dan mendengar. Tiga aktiviti ini meransang otak manusia untuk bekerja dua kali ganda.

Al-Quran Kunci Kejayaan


Bacaan Al-Quran juga adalah kunci kejayaan. Ianya meransang otak kita untuk sentiasa berfikir dan bertindak dengan lebih tenang. Adik Nadiah salah seorang pelajar yang berjaya mendapat 19 A dalam SPM suatu ketika dulu turut menjadikan al-quran sebagai pemangkin kejayaannya. Beliau yang menjadikan Al-Quran sebagai bacaan harian sementara menunggu solat subuh sejak dari tingkatan satu, percaya kejayaan dan kecemerlangan beliau banyak dalam pelajaran dibantu oleh keyakinannya terhadap kekuatan dan keupayaan menghafal ayat-ayat suci Al-Quran.  

Beliau yakin membaca dan menghafal kitab Al-Quran merupakan kaedah yang terbaik yang dapat membantunya untuk berfikir dan bertindak secara lebih tenang. Ianya juga sangat membantu beliau untuk menghafal.

Bacaan Al Quran Terapi Jiwa


Mukjizat Al Quran terlalu besar. Selain daripada meransang kecerdasan otak, ia juga merupakan terapi jiwa. Mereka yang suka membaca Al-Quran akan memperolehi ketenangan jiwa selain dapat menyembuhkan pelbagai penyakit.

Jadi jika kita inginkan ketenangan jiwa yang berpanjangan, otak yang cergas serta kesihatan yang baik jom jadikan Al-quran sebagai bacaan harian kita.

Source

Comments

 1. terima kasih atas perkongsian..pernah dengaq orang yg mengahafaz quran ni turut bagitaw tips2 macam di atas, seperti bacaan quran lepas subuh. ;-)

  ReplyDelete
 2. good sharing rauds..lagi-lagi bulan Ramadhan ni,lagi banyak lagi bagus.

  klik-klik iklan for you :)

  ReplyDelete
 3. baru tau al-quran tingkatkan kecerdasan otak & memaksa otak bekerja...thanks

  ReplyDelete
 4. Betul tu. Agreed.
  Tapi, amalkan tu means kene faham tafsirnya jugak baru dapat ketenangan.

  ReplyDelete
 5. Membaca Al Quran memang boleh menenangkan jiwa...lebih lebih lagi jika kita paham apa yang kita baca...

  Regards,
  -Strider-

  ReplyDelete
 6. betul tu, menghafaz Al-Quran boleh meningkat kecerdasan otak..

  ReplyDelete
 7. salam. betul tu sis..sy setuju..nice sharing :))

  ReplyDelete
 8. subhanallah..kehebatan al quran..:)

  ReplyDelete
 9. Setiap yg Allah perintahkan pasti ada kebaikan & hikmah buat umat manusia yg bergelar hambaNya.. subhanallah.. thanks sharing Raudzah..
  promoted content lagi.. :)

  ReplyDelete
 10. Alhamdulillah...

  ReplyDelete
 11. Banyak kelebihannya Al quran ni....rugi kalau tk bacakan Raudzah

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat

Renungan Sebelum Tidur